Sayfalar

24 Mart 2012 Cumartesi

SEYHAN SİZİN İÇİN GEZDİ ///DÜNYANIN ÇATISINDA UNUTULANLAR/Matthıeu Paley Fotograf Sergisinden


Medeniyetler kavşağında ;İpek yolu üzerinde kaybolmuş bir dünya



Dünyanın çatısında unutulanlar 
sergisi çok fazla bilinmeyen Türkçe konuşan bir göçebe topluluğunu, Kırgız göçebelerinin, dünyanın en ıssız köşelerinden birinde Afganistan’da Wakhan geçidinin sınırlarındaki hikayesini ve günlük hayatını anlatıyor. Dünyanın en yüksek dağ zincirinin kenarında ayı andıran bir manzaraya sahip olan, kurak ve yabani platonun yer aldığı Küçük Pamir coğrafi konumu nedeniyle “Dünyanın Çatısı” olarak adlandırılıyor. Yerden 4200 metre yükseklikte, 1000 kişi mutlak mahrumiyet içinde hayat mücadelesi veriyor.
Fotoğrafçı Matthieu Palley 2000 yılında bir zamanlar İpek Yolu’nun güzergahında olan bu bölgeden geçerken Afgan Kırgızları ile ilk kez karşılaşıyor. Sanatçı bu topluluğu yeniden görmek üzere 2008 ve 2011 yıllarında kışın tam ortasında yola koyuluyor ve sadece donmuş Wakhan nehrinden yukarıya çıkarak ulaşılan kamplarına gidiyor. Çin sınırına kadar yürüyen sanatçı Kırgızların yaşadıkları olağanüstü koşulları resimliyor. Batılı birinin Küçük Pamir’e kış aylarında gerçekleştirdiği son ziyaret 1972 yılına uzanıyor.
Fotoğraflar eşliğinde, ender olarak görüntülenen ve İpek Yolu kervanlarının kat ettiği muhteşem manzaraları keşfetmek mümkün. Resimler bize göçebelerin son derece zorlu gündelik hayatlarının yanı sıra geleneklerini de aktarıyor. Fotoğraflar güçlü ve köklü bir halkın direncini yansıtıyor.

Birçok ödüle layık görülen fotoğrafçı Matthieu Paley’in çalışmaları sıklıkla jeoplolitik olarak hassas bölgelerde uzaklaşma ve yalnızlık temalarını işlemekte. 12 yıl yaşadığı Asya’nın ardından yakın zamanda İstanbul’a yerleşen Fransız fotoğrafçı, Géo ve National Geographic gibi dergiler için çalışmakta. Paley halen 2012 Kasım ayında yayınlanacak olan Dünyanın çatısında unutulanlar kitabının hazırlıklarını sürdürmekte. Ayrıca, Matthieu Paley’in İstanbul Linart Sanat Galerisi’ndeki Masalsı Dünyadan Fısıltılar fotoğraf sergisi8 Mart - 10 Nisan 2012 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. (Abdi İpekçi Cad. N:24 Nişantaşı)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder